Salep, orkideler ailesinin toprakaltı yumruların dan elde edilen Sahlepgiller familyasından ; köklü otsu bir bitkidir. Kökünde iki adet yumru olmasından dolayı gövdesi sil ve silindirim sidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklinde olmasıyla beraber genellikle insanlar tarafından kullanılan taraf bitkinin köklerindeki yumruları dır.
Ülkemizde salep bitkisinin yumrularının birçok çeşidi vardır. Bunlardan kısaca bahsetmemiz gerekirse, müsilaji glikoz ve uçucu bir yağ taşır. Salep , su ve sütle beraber kullanıldığı için dondurmanın ham maddesi olarak kullanılır.
Salep , özellikle ülkemizde en çok tercih edilen ve hemen hemen herkesin damak zevkine uyan içeceklerden biridir. Kış aylarının vazgeçilmez sütlü tarçınlı içeceklerden biri olan
salep yazılışıyla akıllarıyla karıştırmaktadır.
Salep mi yoksa sahlep mi olarak yazılır?
Sahlep de
salep de yazım şekli çok sık kullanılmaktadır bu yüzden soru işaretlerinin akıllara gelmesi çok normaldir. Dondurma yapımında da çok sık kullanılan salep, salebin bitkisinden elde edilmektedir. Salebin bitkisi ülkemizde salepgiller olarak adlandırılır. Salep kelimesinin kökeni Arapçadır. Salebin Latincesi ise orchis olarak bilinmektedir. Anlamı ise, yabani orkide, ot , salep ve undan yapılan içecek olarak bilinir.
Sıklıkla sahlep diye karıştırılmasının sebebi ise Arapça’da ki
sahlap kelimesinden direk geçmiştir.
Salep elde edilen tüm orkide türlerine ortak bir isim olarak ‘’sahlep’’ başlığı altında toplanmıştır. Sahlap kelimesinden türenen bu bitkilerden elde edilen içecekten yapılan toz içecek salep olarak bilinmektedir. Ek olarak, salep kelimesi, sahlap kelimesi zaman içerisinde Türkçe dilimize geçmiştir.
Sonuç olarak,
sahlep kelimesi bitkisine verilen bir isimdir fakat toz halinde yapılan içeceğe ise
salep olarak geçmiştir. Bazı yerlerde içecek kısmında sahlep yazılırken bazı yerlerde ise bitki olarak satılan salep olarak geçmektedir. Kimi yerlerde bu iki kelime çok sık karıştırılmaktadır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğüne baktığımız zaman sahlep kelimesi tanımı eski zamanlarda olan salep gibi ifadelerden bahsedilmiştir. Fakat sahlep kelimesinin Türkçe dilinde söylenişi zordur bu sebeple salep daha fazla Türkçe diline yerleşmiş ve rağbet gören bir kelimedir. Ek olarak, sahlep veya salep kelimelerinin ikisi de yanlış değildir ikisi de kullanılabilir.