Salep ya da sahlep orkide türlerinin yumrusundan çıkartılan toz ile bu tozdan yapılan sıcak içecek verilen addır. Özellikle sonbahar sonu ve kış aylarında sıcak sıcak tarçınla tüketilir. Hazır salep paketlerinin birçoğunun üzeri okunursa içerisinde yok denecek bir miktarda salep olduğu anlaşılır. Salep tadını seven ve hızlı bir neticeye varmak isteyenler gerekli kıvamın değişik nişasta ve pirinç unu karışımları, katkı maddeleri ile sağlandığı tarçın ve vanilya desteği ile beklenen aromaya ulaşılan bu ürünleri kullanmak durumundalar. Diğer bir tercih de salebiyle tanınmış bazı muhallebicilere ve pastanelere gitmek olabilir. Ancak buralarda da içeriğine yönelik kaygılar bir yana bırakılırsa aşırı şeker konulması yaygın bir üretim hatası olarak öne çıkıyor. Lezzeti ve kokusuyla kış günlerinin vazgeçilmezi salep tabiliğinden, katkısızlığından ve muhtevasından emin olunarak evde yapılabilir. Hazırlar kadar kolay olmamasına ve ilk başta pahalı görünen fiyatına rağmen ev yapımı salep emeğinize değecek nefis bir içecektir. Doğal salebin tadına bayıacaksınız. Tabi bu aynı zamanda salebin bilinen tüm faydalarını da almanızı sağlar.
Sayfamızdan denemek için 50 gramlık saf orijinal yani doğal salep ile yapılabilecek içecek miktarı dikkate alınırsa aslında o kadar da pahalı olmadığı düşünülebilir. Ortalama 50 gr lık bir salep den 80 - 90 bardak salep yapılabilir. Öyleyse salep malzemeleri nelerdir, salep yapılışı tarifi nasıldır?
Evde doğal salep yapımı
1- Gerçek salep tarifi için sütün içinde erimenin kolaylaşması ve topaklanmanın azalması maksadıyla evveliyatla toz şeker ve salep kuru bir kap içinde iyice karıştırılır.
2- Küçük ve derin bir tencereye konulan süt kaynatılır ve altı kısılır.
3- Salep ve şeker karışımı kaynayan ve sürekli olarak bir çırpma teli veya kepçe ile karıştırılan süte yavaş yavaş dökülerek ilave edilir.
Lezzetli Salebin Sırrı, Püf Noktası: Hem tencerenin dibinin tutmaması hem de pütür pütür olmayıp iyice sütle birleşmesi için karıştırma muamelesine kıvam alıncaya kadar devam edilerek pişirilir. Buharlaşma ve karıştırmanın netice vermesi için kaynayan sütün kalitesine göre değişebilecek şekilde bu süre yirmi – kırk dakika kadar olabilir. Köpük oluşmaya başlaması, kıvamın koyulaşması zamanın geldiğinin işaretidir.
Topaklanmanın önlenmesi hedefiyle uygulanan diğer bir teknik de soğuk sütün salepli karışımın üzerine dökülerek karıştırma muamelesinin yapılmasıdır. Nişasta kullanılmadığından bazı hazır veya
sahte salepler derecesinde kıvam beklenmemelidir. İstenen kıvama ulaşılınca önceden ısıtılmış fincanlara dökülen
Ev Yapımı Salebin üzerine tarçın serpiştirilir. İşte soğuk kış günleri insanın içini ısıtan dumanı üstünde mis gibi salep!